Yehuda Shaul

invitat special Breaking the Silence

Despre

Yehuda Shaul provine dintr-o familie de coloniști evrei, ultra-ortodocși, din Ierusalim. La sfârșitul serviciului militar, în care a petrecut mai mult de un an servind la Hebron (Al-Khalil), Yehuda a fondat organizația Breaking the Silence, împreună cu alți soldați israelieni din unitatea lui. Breaking the Silence colectează și publică mărturii ale soldaților israelieni care au servit în Palestina ocupată în timpul celei de-a doua Intifade, invitând publicul israelian să se confrunte cu prețul acestei ocupații. Primul eveniment organizat de Breaking the Silence a fost o expoziție de fotografii și mărturii ale soldaților care au servit la Hebron, prezentată la Tel Aviv, în anul 2004.

De-a lungul ultimilor ani, Breaking the silence a fost supusă multor încercări de represiune și decredibilizare, însă Yehuda Shaul este o voce prezentă în media internațională. Chiar în primăvara acestui an, sub îndemnul „Prietenii Israelului în Marea Britanie ar trebui să lupte ca să protejeze finanțarea unei organizații care poartă mărturia prețului moral plătit pentru maltratarea palestinienilor”, Yehuda a scris un articol de opinie în prestigiosul ziar The Guardian, prin care-i cere Theresei May să nu-l ajute pe premierul Netanyahu să reprime organizația Breaking the Silence.

Articolul poate fi citit aici.

Despre breaking the silence

Breaking the Silence este o organizație fondată după a doua Intifadă de către foști combatanți ai Armatei Israeliene (IDF-Israeli Defence Forces). Foștii soldați au decis să dezvăluie publicului israelian și internațional realitatea vieții de zi cu zi în Palestina ocupată. Cea de a doua Intifadă, supranumită „Intifada Al-Aqsa” a izbucnit în septembrie 2000 dupā vizita premierului Ariel Sharon la Moscheea Al-Aqsa (Muntele Templului, în versiunea israeliană) care a fost considerată de către palestinieni drept o provocare fără precedent, dând naștere unui val de violențe între palestinieni și israelieni.

În decursul celor aproape șaptesprezce ani care s-au scurs de atunci, organizația Breaking the Silence a strâns peste o mie de mărturii, anonime sau asumate, ale foștilor sau actualilor soldați din armata considerată cea mai morală din lume, grupate în jurul unor teme recurente în rutina armatei israeliene cum ar fi: abuzuri, asasinate, corupție, crime, asedii, distrugerea proprietății, scuturi umane, umilințe, jafuri, violența coloniștilor evrei. Mărturiile vin de la soldați din toate straturile societății israeliene, a căror activitate a acoperit sau acoperă toate zonele din Palestina ocupată.

„Îndrăznim să stimulăm dezbaterea publică despre prețul plătit pentru realitatea cu care tinerii soldați israelieni se confruntă în fiecare zi în ce privește populația civilă palestiniană, a cărei viață o controlăm pe baze zinice. Scopul nostru este să punem capăt ocupației.”, se arată în prezentarea oficială a organizației.

Yehuda Shaul, directorul pentru relații externe al organizației, fost colonist evreu în Palestina ocupată și fost soldat al Armatei Israeliene, va participa, pentru prima dată în România, la dezbaterea Frontline Club Bucharest moderată de jurnaliștii Cătălin Gomboș și Cristina Cileacu.

Organizația Breaking the Silence este susținută financiar de o largă paletă de sponsori din întreaga lume, deopotrivă evrei, europeni și americani, printre care Fundația pentru Pace în Orientul Mijlociu, Fondul Moriah, New Israel Fund, Fundația pentru o Societate Deschisă, Fondul Rockefeller pentru Victime, Fundația Samuel Rubin, Delegația Uniunii Europene în Israel.

Turul Hebronului cu Yehuda Shaul

Nu cred că nu sunt responsibil de ceea ce am făcut. În 2004, când ne-au chemat să ne interogheze după prima expoziție la Tel Aviv, am fost interogat ore în șir. Aveam dreptul să nu declar nimic, să nu-mi recunosc vina, dar am preferat să spun tot ceea ce știam, pe parcursul a șapte ore. Probabil că mi-ar trebui vreo 50 de ore să înșir lista cu infracțiunile mele – am folosit scuturi umane, am aruncat cu grenade în cartiere civile… motivul pentru care nu mi se intentează un proces este că dacă mă trimit pe banca acuzaților trebuie să trimită întregul sistem pe banca acuzaților.

Yehuda Shaul