Raed Andoni

invitat special (via Skype)

Despre

Raed Andoni este regizor și producător palestinian. Și-a început cariera în industria de film în 1997, ca producător independent. Este cofondatorul caselor de producție DAR FILMS din Palestina și LES FILMS DE ZAYNA din Paris. La 18 ani a fost arestat lângă locuința lui din Beit Sahur, lângă Bethlehem și a petrecut un an în închisorile israeliene.

Primul său documentar de lung metraj, FIX ME (2009), explorează nevoia de individualitate într-o lume dominată de conștiința și identitatea colectivă.

Despre GHOST HUNTING , cel de-al doilea documentar de lung metraj, distins la Berlinală cu premiul pentru cel mai bun documentari, Andoni spune într-un interviu:

Mi-au trebuit treizeci de ani ca să fiu suficient de matur să fac acest film. Am avut nevoie de încredere în mine, de curaj și să dezvolt suficientă experiență în limbajul cinematic ca să mă pot implica în această producție colectivă.”

În societatea palestiniană, a supraviețui detenției și interogatoriilor a devenit aproape un rit de trecere. E o inițiere în ceea ce înseamnă să fii palestinian. Ori ești erou, ori sfârșești prin a fi distrus. […] Câte zile la rând fără somn? Câte luni? Cât timp petrecut la izolare? Poveștile devin legende. […] Poveștile sunt adevărate, s-au întâmplat și continuă să se întâmple. Dar pentru mine e la fel de important să ajung la emoțiile ascunse în oamenii care au devenit legende.

Nu sunt mai bun decât ceilalți din film. Cu toții suntem bolnavi. Cu toții am trecut prin situații extreme. Eu am avut nevoie de asta pentru mine, mi-am urmat impulsul. În același timp am avut nevoie să asigur spațiul și libertatea pentru experiențele celorlalți. Și da, impactul de a fi toți împreună în acest proiect a fost foarte puternic. În prima săptămână de lucru, oameni maturi, tipi tari, plângeau. Cu toții am fost prin mai multe feluri de iad. E real. N-am avut nevoie să operăm cu concepte sau cu linii de ghidaj; pur și am retrăit experiența. Despre asta e vorba, de aceea filmul este uluitor.

Raed Andoni