R. Raed Andoni

Ghost Hunting

Filmul confruntă prețul psihologic al apartheid-ului israelian […].

Variety, Februarie 2017

Ghost Hunting (titlul original Istiyad Ashbah) reconstitute experiența traumatică la care sunt supuși prizonierii politici palestinieni în închisorile israeliene. El însuși fost deținut când avea doar 18 ani, regizorul Raed Andoni a reușit să recompună contextul interogatoriului, tratamentele inumane, tacticile de intimidare și umilință, atmosfera de tortură din centrul de anchetă Al-Moskobiya. Împreună cu câțiva supraviețuitori ai abuzului din închisoare își confruntă, pe parcursul filmărilor, propriile fantome ale trecutului de deținut politic, pe baza amintirilor care au lăsat răni adânci. Filmul lui Raed Andoni a câștigat cel mai important premiu pentru film documentar, acordat în premieră la Berlinala din acest an (Glasshütte Original Documentary Award). De asemenea, a fost distins cu Pemiul pentru Pace la Festival du Nouveau Cinéma de la Montreal.

Durata: 93 min.
Producție: 2017, Palestina – Franța – Elveția – Qatar / Les Films de Zayna, Arte France, Dar Films, Akka Films, RTS Production.

Cu Ramzi Maqdisi, Mohammed Khattab, Raed Andoni, Atef Al-Akhras, Wadee Hanani, Adnan Al-Hatab, Abdallah Moubarak, Anbar Ghannan, Raed Khattab, Monther Jawabreh

În Palestina, patru din zece bărbați sunt, cel puțin o dată în viață, arestați sau interogați în închisorile iraeliene. Cei mai tineri dintre prizorieri au doar 12 ani. Centrele de interogare sunt un pat de cultură care produce multe povești legendare despre eroism și victorie dar și unele „rușinoase” despre slăbiciune și înfrângere. Această matrice comună servește ca o lecție în dominație – dominația de către celălalt și dominația asupra propriului sine. Relațiile care sunt clădite pe valori cum sunt puterea și slăbiciunea, dominant și subordonat – odată ce sunt experimentate se repetă la nesfârșit, atât în închisoare cât și în afara ei. Realitatea aceasta este rareori expusă, iar traumele rămân în străfundul sufletelor noastre. Filmul meu s-a născut ca o o nevoie de a o exprima.

Raed Andoniregizor
Un interviu cu fratele regizorului, Saed Andoni (AGERPRES, mai 2017): LINK